Ernsts Gårdshus – den första friggeboden med putsad fasad

Nu är den här, den första friggeboden med putsad fasad. Ett litet vackert stenhus för ”gör–det–självarna”, formgivet av Ernst Kirchsteiger.

– Det blir otroligt vackert när ljuset och putsen samverkar, säger han.

Den populäre formgivaren och programledaren Ernst Kirchsteiger sitter i sitt lilla stenhus och myser. Ljuset flödar in genom de två glasdörrarna. Bredvid sig har han en pelargon som blivit hela 160 cm. Den trivs lika bra som han. Ernst är säker på att det är på grund av den speciella atmosfären i hans eget favoritrum. Han berättar hur det kommer sig att han är så förtjust i stenhus med putsade fasader.

– Jag växte upp i Degerfors. Där var till och med kyrkan av trä. Men då och då reste jag med mina föräldrar till Österrike, där min släkt fanns. Där är nästan alla hus i sten och jag blev väldigt fascinerad av de putsade ytorna. Jag kallade dem för knäckebrödshus, berättar han.

Utan murbruk
I dag bor Ernst i en 1700–talsgård, som alltid haft putsade fasader. Det var när han letade efter lämpligt material för att bygga en flygel till huvudbyggnaden som han provade det så kallade DSM–blocket, ett murblock med not och spånt. Blocken fogas ihop som stora legobitar, helt utan murbruk. För Ernst vars ledord är enkelhet passade det här sättet att bygga perfekt.

– Det här var både enkelt och logiskt. Man staplar bitarna till önskad höjd och bredd. Väggarna putsar man på in– och utsidan. Det kan bli otroligt vackert. Det är någonting med ljuset och putsen som samverkar. Det skapar en väldigt levande fasad.

Ritade själv
När Ernst fick frågan från Maxit blev han sugen på att formge ett eget stenhus i friggebodformat. Ett stabilt hus i orangeristil, samtidigt influerat av gårdshusen i Stockholms innerstad, Österlen och den toskanska landsbygden. Plus lite nyfunkis. Ett hus med många möjligheter.

– Vi har lärt känna Ernst genom åren och när vi förstod att han var positiv till att formge ett hus sa vi: Gör det då! På den vägen är det, berättar Crister Larsson, marknadschef på byggproduktföretaget Maxit Sverige som patenterat DSM–blocket.

Klimatsmart hus
Ett putsat stenhus har många goda egenskaper som inte bara är estetiska utan även praktiska, menar Ernst. Han lyfter fram putsens funktion som klimatskärm – den både andas och skyddar.

– Har man ett trähus med utanpåliggande läkt får vinden liksom tag i huset, men på putsade ytor glider den bara av. Det finns inga springor där vinden kan krypa in. Putsen fungerar som en skyddande hud.

Friggeboden, som kallas Gårdshuset, är energieffektiv också, framhåller Ernst .

– Det är häftigt att bygga i sten. Stenarna laddas av solen och magasinerar värmen som de sedan sakta avger. Det blir inte några dramatiska, skarpa kurvor i skillnaden mellan varmt och kallt utan en lugnare böljegång, förklarar han.

Inte för perfekt
Ernst uppskattar också puts som material för att det ger så många valmöjligheter, alla steg från jätteskrovlig till väldigt slät och len putsyta. Det låter förvisso enkelt att ”lägga puts” på en vägg, men för en novis krävs det både instruktioner och träning, tror Ernst.

Det är viktigt att man bestämmer redan från början vilken yta man vill ha.

– Men jag tycker inte att arbetet ska göras för perfekt. Karaktären bor i att väggytan är lite ojämn och skrovlig. Det är som med ett ansikte. Det är det avvikande, en skevhet eller en ojämnhet, som gör en människa vacker.

Att få putsen på plats är inte helt lätt, men inte heller så svårt som man kan tro, menar Ernst.

– Att sätta upp brädor är nästan matematik – det är rakt och hårt, det ska vara en centimeter kortare här och två decimeter längre där. Putsen är däremot lös. Det är mer organiskt, mer som att hålla på med keramik, konstaterar han.

Stort färgurval
Med det bakåtlutade pulpettaket blir fasaden ren och framträdande när taket inte konkurrerar om uppmärksamhet. Ernst Gårdshus är helt putsgrått, men han framhåller att en av fördelarna med puts som material är att det finns i så många olika färger och nyanser.

– Det ger dig möjlighet att använda din egen fantasi. Vill man ha vita knutar och gul puts går det bra. Eller om man vill ha bränd terra eller en ren kalkfärg som blir lite flammig…ja, det finns så otroligt mycket vackra putsfärger.

Flexibelt utrymme
Ernsts eget Gårdshus är riktigt väl utnyttjat.

– Jag är här ute hela tiden. Det är här jag äter, jobbar, träffar mina vänner, det är min ateljé och det är här vi sitter, Ulla och jag, en stund innan vi går och lägger oss.

Ett allmänt mysrum för att ta vara på livets goda alltså. Maxit marknadschef Crister Larsson har hört flera användningsområden.

– Poolhus, vinkällare, gästhus, samlingslokal….det finns oändligt många idéer. Huset är gjort för att vara flexibelt och ett putsat stenhus är i princip nästan underhållsfritt. Det är klart att det lockar, säger han.

Inga entreprenörer
Byggsatsen till huset går på 189 000 kr och det är meningen att en ”gör–det–självare” ska kunna utföra jobbet.

– Jag tror inte att den här målgruppen är så priskänslig att någon backar för priset. Vill de ha sitt Gårdshus så köper de det, men jag tror inte att de anlitar entreprenörer för att göra jobbet. Det finns ritningar och det är inte svårt att bygga.

Crister Larsson tror på en försäljningsvolym på 75 till 100 stycken Gårdshus under första året. Håller Ernst och Maxit på att skapa ett nytt ”byggmode”?

– Det är redan ett mode för större hus. Se dig om bara i Mälardalen och Stockholm. Det är fantastisk många putsade stenhus. Nu blir det snarare så att även ”gör–dig–självarna” kan hänga på den trenden, konstaterar Crister Larsson.

Marie Wallin, frilansbyrån Rakt På Sak

FAKTA GÅRDSHUSET
G
årdshuset är ett putsgrått stenhus, som har friggebodsmått, dvs 15 kvadratmeter. Det har pulpettak och ett golv av tegelklinkers Två stora dubbeldörrar i glas och en braskamin ingår i paketet som kostar ca 190 000 kr.

FAKTA DSM
DSM
består av kalkfattig och finkornig lera.

När leran torkas och bränns bildas LECA-kulor.

Kulorna har ett hårt, keramiskt skal och
ett poröst inre med små, luftfyllda celler.

Kulorna binds samman till lättklinkerblock.
Luften i kulorna ger byggblocken isolerande egenskaper.

Materialet uppges också vara tåligt, frostbeständigt

och okänsligt för fukt och mögel.

© SPEF - Branschföreningen för murat och putsat byggande
SPEF ansvarar inte för eventuella felaktigheter i innehållet.

Kontakta SPEF

Profundis