Sveriges bästa murare på väg mot VM i Kanada

Johan Wiers resa mot yrkes-VM i Kanada startade redan i maj förra året. I september ska svenske mästaren i murning, en 21-årig murarlärling från Gränna, visa vad svenskt yrkeskunnande går för och han har 110 procents stöd av medlemmarna i Sveriges murnings- och putsningsentreprenörer (SPEF).

Att Johan Wier skulle komma att stå högst upp på pallen i yrkes-SM i maj förra året var rätt otippat, enligt honom själv. Det var en av hans gymnasielärare på Beckadalsgymnasiet i Jönköping som frågade om han ville ställa upp i SM i murning.

– Ja, visst, det kan jag väl, sade Johan Wier, som egentligen inte visste något om vad det innebar.

Yrkes-SM större än han trott
– Vi fick en ritning ett par månader innan för att få se vad uppgiften var förra gången. Jag tänkte att det här går aldrig, berättar Johan Wier.

Han övade lite på skolan, men inte särskilt mycket. Allt som allt var det 15 murare uttagna till tävlingarna, men under de tre dagar som SM pågick var det fem som deltog, varav en hoppade av.

– Det var riktigt skoj. Jag trodde att det skulle vara jobbigt med folk som kollade runt i kring, men när jag kom igång tänkte jag inte på det.

Uppgiften bestod i att mura upp ett antal murar med speciella utsmyckningar och detaljer utifrån ritningar. När murverken mättes och bedömdes var det Johan Wiers som höll högst klass.

– Det var rätt otippat att jag vann, men det kändes fantastiskt skoj!

Nu stundar nya större utmaningar. När yrkes-VM i Calgary i Kanada går av stapeln den 1-7 september 2009 ska Johan Wier vara på plats.

– Efter nyår ska jag börja öva.

© SPEF - Branschföreningen för murat och putsat byggande
SPEF ansvarar inte för eventuella felaktigheter i innehållet.

Kontakta SPEF

Profundis